Interview met oud-leerlingen Xylondrah en Leetah

Regelmatig worden wij vereerd met bezoekjes van oud-leerlingen die contact willen houden met hun oude basisschool. Deze week stonden Xylondrah Felicia en Leetah van Horssen op de stoep die even wilden bijpraten en laten weten hoe het met ze ging.

Xylondra en Leetah zaten vorig jaar in groep 8c bij meester Cremers en zijn in september gestart op het Design college aan de Beukelsdijk te Rotterdam. Graag maakten wij van de gelegenheid gebruik om een kort interview met de meiden te houden.

Het grootste verschil met de Waalse school vinden zij de ontzettend zware tassen vol boeken die ze nu dagelijks moeten dragen. Beide dames hebben dit jaar namelijk geen kluisje op school weten te bemachtigen, dus ze sjouwen de tassen de hele dag met zich mee.

Daarnaast is de reisafstand behoorlijk toegenomen. Waar Leetah eerst vanuit het Oude Noorden maximaal een half uur naar de Waalse school moest lopen, is ze nu met het OV -sinds ze bovendien verhuisd is-  een uur onderweg naar school.

Xylondrah vult aan dat het ook een verschil is dat ze nu meer talen krijgen (geen Frans, wel Spaans) en veel praktijkvakken. In de brugklas krijg je in het eerste jaar drie ‘designvakken’ toegewezen. In het tweede jaar mag je deze vakken zelf kiezen. Zij volgt interieur-, event- en bloemdesign en Leetah doet game-, bloem en fooddesign.

Van de Waalse school missen zij de gezelligheid in de groep en tijdens de pauzes; hun klasgenoten van 8c en hun oude leerkrachten. Bovendien vonden zij het op de Waalse school erg fijn dat ze niet de hele dag van de ene naar de andere kant van het gebouw hoefden te lopen. Met hun oude klasgenoten hebben ze nog regelmatig contact via hun vriendinnenapp.

Op de vraag wat zij het lastigste vak vinden, antwoorden ze eensgezind: “Wiskunde!” Leetah: “Waarom bestaan er drie soorten driehoeken???!!”

De dames zijn tevreden over hun schoolkeuze. Ze hebben dit jaar nog geen echte cijfers voor leervakken gekregen, maar daar komt snel verandering in omdat er voor komende week een toetsweek gepland staat.

Hun belangrijkste tip voor de huidige leerlingen uit groep 8 die een VO-school moeten kiezen is: “Kies geen school alleen omdat je ouders dat willen of omdat je vriendinnen daar toevallig heengaan, maar kies een school die echt bij je past en die je zelf leuk vindt!”