Levenslicht

 

Op 27 januari was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust in hun eigen woonplaats is tot en met 2 februari in heel Nederland LEVENSLICHT te zien.

LEVENSLICHT is een lichtmonument ter herdenking van de holocaust. De in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtofffers uit Nederland – symboliseren de mensen die nu worden gemist en doen ons beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. In Rotterdam is het monument te zien aan de Eva Cohen-Hartogkade.

Een aantal leerkrachten en leerlingen uit groep 8 van de Waalse school waren op maandagavond 27 januari bij de herdenking in Rotterdam waar ook onze burgemeester Achmed Aboutaleb sprak.

Het was een zeer indrukwekkende bijeenkomst. Alle kinderen vormden een cirkel om het monument en alle aanwezigen hielden elkaars handen vast. Leerlingen mochten elk een steen bij het monument leggen. Na de voorjaarsvakantie krijgen wij een aantal van deze stenen, die slachtoffers van de holocaust symboliseren op school en wordt er in de groepen 8 een vervolgles gegeven om bij te dragen aan een stuk bewustwording.

Een impressie van de herdenking van RTV Rijnmond kunt u bekijken door op deze link te klikken.