Maand van de actieve leerling

De maanden oktober en november zullen op de Waalse school in het teken staan van ‘de maand van de actieve leerling’. Dit betekent dat in alle groepen de leerkrachten, door middel van allerlei didactische werkvormen, de betrokkenheid van de leerlingen zullen stimuleren en vergroten. Het spreekt voor zich dat een betrokken leerling die actief meedoet met de les, het beste tot leren komt. De maand van de actieve leerling is daarom bedoeld om leerkrachten en leerlingen veel te laten oefenen met didactische werkvormen die uitdagend en activerend zijn voor leerlingen. U kunt dit o.a. terug zien in de klassen door leerlingen die geen vinger opsteken, maar gebruik maken van wisbordjes om hun antwoorden te geven. Leerkrachten stellen vragen, geven kinderen bedenktijd en gebruiken vervolgens beurtenstokjes om leerlingen het antwoord te laten geven. Op die manier wordt elke leerling aangespoord om mee te doen en mee te denken. We hebben dit de maand van de actieve leerling genoemd, maar dit betekent niet dat we hier na een maand mee zullen stoppen. Wij gaan ervan uit dat de leerkrachten en de leerlingen na een maand zo gewend zijn aan deze werkvorm, dat het volledig geïntegreerd zal zijn in ons lesgeven. Ook zal dit onderwerp regelmatig terugkomen op de agenda van de werkbijeenkomsten.