Studiedag Hans Kaldenbach

 

Op vrijdag 6 december waren de leerlingen vrij i.v.m. een studiedag voor de collega’s. Deze dag stond in het teken van ‘Korte Lontjes’.

Te gast was schrijver/trainer Hans Kaldenbach. Hans Kaldenbach geeft in samenwerking met een acteur/co-trainer trainingen en lezingen over machogedrag, straatcultuur, omgaan met ouders, hangjongeren en over cultuurverschillen. Zijn werk wordt omschreven als ’gedegen, zeer praktisch, interactief en enthousiasmerend’.

Het team kreeg op interactieve manier praktische tips en adviezen over het omgaan met jongeren met een ‘kort lontje’. Hans Kaldenbach kiest voor de zogenoemde judoaanpak: meebewegend ombuigen. Verder gaat hij uit van: in verbinding blijven en ga niet vechten, vluchten of verstijven. Alle voorbeelden zijn afgeleid van dit werkprincipe. Hierbij is veel aandacht voor: grenzen stellen, intimidatie, macht, machogedrag verminderen, vijftig kenmerken van leraren, het korte lontje voor de klas, harde en zachte docenten, juridische vragen voor leraren, communicatie met ouders.

Hans Kaldenbach is bekend van publicaties als: ‘Machomannetjes’ (2011), ‘Hangjongeren’ (2008), ‘Respect!’ (2004) en ‘Doe maar gewoon’ (1994). De schrijver heeft zijn wortels in het onderwijs en schrijft vanuit de dagelijkse praktijk. Met zijn boeken bereikt hij een brede en grote doelgroep binnen en buiten het onderwijs.