Keti Koti tijdens de burgerschapsles

 

Tijdens het vak burgerschap hebben de groepen 6 deze week les gehad over de jaarlijkse herdenking en viering van Keti Koti (ketenen gebroken) op 1 juli.

De leerlingen hebben geleerd over het slavernijverleden dat Suriname, de Antillen, West-Afrika en Nederland delen.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij officieel af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. In Suriname moesten de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar doorwerken.

De les ging onder andere over de geschiedenis, de inheemsen (eerste inwoners van Suriname), de Europeanen die rijk aan Suriname wilden worden. Ook werd er besproken hoe de tot slaaf gemaakten uit West-Afrika werden verkocht en op wreedzame wijze werden verscheept naar Suriname om daar te werken tot de afschaffing van de slavernij in 1863.

Bij diverse woorden werd de betekenis ervan besproken met de klas, zoals kolonie, slavernij, plantage, West-Indische Compagnie en Trans-Atlantische slavernij.

Evangely (6c): ”Volgend jaar neem ik tijdens de les over Keti Koti kleding mee. Ik heb zelf een Angisa (gevouwen hoofddoek) en ik wil van mijn oma bijzondere kleding laten zien, zoals een Pangi (een doek die als kledingstuk wordt gedragen om hun Surinaamse afkomst te eren).”