Toneellezen in de klas!
Sinds kort zijn er op de Waalse school toneelleesboeken beschikbaar voor alle groepen. Hiermee kunnen leerkrachten op een toegankelijke en speelse manier aan de slag met theaterlezen, een krachtige vorm van samen hardop lezen waarbij leesplezier, taalontwikkeling en samenwerking centraal staan.
Bij toneellezen krijgt iedere leerling een eigen rol. Er wordt samen geoefend voor een ‘voorstelling’, waarbij voorlezen zoals je praat centraal staat. Het verhaal komt tot leven door stemgebruik, tempo, intonatie en emotie. Er zijn geen kostuums of decors nodig – alleen een boek en de stem van de leerling.
Toneellezen sluit nauw aan bij inzichten uit het boek Open Boek van Jos Walta. Daarin wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat leerlingen veel en gevarieerde teksten lezen, hierover praten en er betekenis aan geven. Toneellezen biedt volop ruimte voor dat alles: leerlingen lezen herhaald, verdiepen zich in personages, bouwen woordenschat op en leren spelenderwijs over verhaalstructuren en taalgebruik.
Theaterleesboeken zijn vaak thematisch opgebouwd en geschikt voor een brede doelgroep. Ze zijn niet gekoppeld aan AVI-niveaus, maar aan belevingsleeftijd, zodat elk kind – ook minder vlotte lezers – mee kan doen.
Met deze nieuwe toevoeging zetten we als school opnieuw in op rijk taalonderwijs. Toneellezen is meer dan lezen alleen: het versterkt het zelfvertrouwen, bevordert samenwerking en laat kinderen ervaren dat lezen ook écht leuk kan zijn.